't Hulshof

Wiltshire Horn

De Wiltshire Horn is een oeroud Brits cultuurras met forse afmetingen, indrukwekkende hoorns en wereldwijd het enige dat van nature extreem kortwollig en zelfruiend is. De Wiltshire Horn is een typisch vleesschaap zonder het lastige bijproduct wol. Hierdoor is het in al zijn ouderwetse eenvoud moderner dan alle andere Europese productierassen.

hobbyfokker

Voor de hobbyfokker die vooral van dieren wil genieten zonder er veel werk aan te hebben is de Wiltshire Horn is een prima keuze. Aangezien ze zelfruiend zijn is scheren overbodig en komt myiasis (wolvlieg) bijna niet voor. De uitgevallen wol zorgt voor prima nestmateriaal voor vogels of rot weg waardoor de weide er steeds proper bij ligt. De schapen hebben een rustig temperament, zijn wel iets eenkennig maar hechten zich snel toch snel aan hun verzorger. Het opvallende uiterlijk en de fiere uitstraling zijn een genot om naar te kijken. Daarnaast zijn Wiltshire Horns opvallend stil. Zelfs rond voertijd hoor je ze nauwelijks. Ze zijn ook extreem winterhard en zijn tevreden met een minimum aan beschutting.

professionele fokker

Voor de professionele fokker is de Wiltshire Horn ook een uitstekende keuze, zeker nu het economisch belang van de wol vrijwel nihil is. Wereldwijd is de Wiltshire Horn dan ook aan een snelle opmars bezig wegens de goede kengetallen en het gebruiksgemak. Met name in Engeland en Australië bevinden zich grote kuddes van honderden dieren. Vooral biologische bedrijven houden dit ras omdat giftige anti-vliegenmiddelen niet nodig zijn. Wie liever hoornloze schapen wenst kan door het gebruik van Wiltshire Horn rammen en een uitgekiend fokbeleid in twee á drie generaties een hoornloze, zelfruiende kudde uit zijn eigen ooien creëren, zonder kwaliteitsverlies.